Tahmini Okuma Süresi:3 Dakika 1333 0 Yorum Admin
TDS Nedir?
TDS nedir? TDS, katı, sıvı ya da gaz halde bulunan bir maddenin, başka bir madde ile etkileşimi sonucu çözünmesi ile oluşan tüm maddelerin, toplam miktarı anlamına gelir.
TDS' nin açılımı nedir? Tds ingilizce (Total Dissolved Solids)'dir. Anlamı ise sudaki toplam çözülmüş mineral değerleri miktarıdır. Bunlar metaller, organik ve inorganik canlılar, mineraller, tuzlar gibi sıralanabilir.
TDS' nin verdiği sonuca göre suyun içilebilir ya da içilemez olduğunu belirlemek mümkün değildir. Çünkü uygun bir seviyedeki TDS yoğunluğunda, bizler için faydalı mineraller de bulunabilir. Fakat yüksek bir TDS yoğunluğunda, demir, sülfat, bromür, manganez gibi zararlı, kirletici maddeler bulunabilir.
TDS Metre Nedir?
TDS metre, suda çözünme sonucu meydana gelmiş olan katı maddelerin miktarını ölçen dijital cihazdır. TDS suda çözünmüş maddenin miktarını ve bunun yanına ek olarak, suyun faydalı veya zararlı olduğu hakkında da bize bilgi verir.
TDS metre, kirletici olarak bilinen arsenik, kurşun, krom vb. maddeleri ölçebilecek kadar hassas bir yapıya sahip değildir. TDS metre; motor yağı, benzin ve birçok ilaç gibi iletkenlik değeri olmayan maddeleri ölçemez. TDS metre ile suyunuzun temizliğini, kirliliğini, kalitesini veya sertlik derecesini ölçebilirsiniz.
Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise suyun içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
TDS Değeri Nedir?
TDS değeri, suyun içerisindeki katı maddenin miktarını ölçen cihazdan çıkan ppm değeridir. Ppm: Past Per Million, yani ‘milyonda bir’ anlamına gelmektedir.
Doğayı Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen değerler neticesine, TDS ölçümlerinde maksimum değer 500mg/L (500 ppm) olmalıdır. Eğer ölçülen sular bu değere sahip ise bunlar içilebilir sulardır. Ancak bu değer üzerindeki sular sağlık ve temizlik açısından tehlikeli olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. TDS' nin gösterdiği değerler mevsimlere göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin; yaz aylarında nehirlerdeki, göllerdeki sular havanın ısınmasıyla buharlaşır. Bu buharlaşma sonucu suyun içerisindeki toplam çözünmüş katı madde yoğunluğu artar.
TDS değeri, suyun içerisindeki katı maddenin miktarını ölçen cihazdan çıkan ppm değeridir. Ppm: Past Per Million, yani ‘milyonda bir’ anlamına gelmektedir.
Doğayı Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen değerler neticesine, TDS ölçümlerinde maksimum değer 500mg/L (500 ppm) olmalıdır. Bu değere sahip olan sular, içilebilir sulardır. Ancak bu değer üzerindeki sular kesinlikle sağlık ve temizlik açısından tehlike arz edebilir. TDS değerleri mevsimlere göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin; yaz aylarında barajlardaki, nehirlerdeki, göllerdeki sular havanın ısınmasıyla buharlaşır. Buharlaşma sonucu suyun içerisindeki toplam çözünmüş katı madde yoğunluğu artar.
TDS ve TDS Değeri hakkında her şeyi öğrenmiş olduk, şimdi sizlerin merak ettiği birkaç konuya daha değinmek istiyorum;
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı Arızaları Nelerdir? Arıza Çözümleri
Tavsiye Yazı: Sert Su Nedir ve Zararları Nelerdir, Özellikleri Neler?
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı Faydaları ve Zararları
Tavsiye Yazı: Membran Filtre Nedir? Ne işe yarar? Özellikleri
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Tankı Nedir?Ne İşe Yarar?Çeşitleri Nelerdir?
Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
6 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5