Tahmini Okuma Süresi:7 Dakika 6396 2 Yorum Admin
Bu yazımızda sizlere Su Arıtma Cihazları hakkında yaşanılan bazı arıza sorunlarını ve çözümlerini size sunacağız. Kendi imkanlarınızla yaşadığınız sorunları giderebilmeniz için oluşturduğumuz bu yazımıza ilk olarak Su Arıtma Cihazlarının ne işe yaradığını öğrenmekle başlayalım.
Su arıtma cihazları, evimize ulaşan şebeke suyunun içinde var olan; görünen ya da görünmeyen mikroorganizmaları, katı parçacıkları ve zararlı her türlü kimyasal maddeyi ayırıp, şebeke suyunu güvenle içebileceğiniz bir hale getirir. Bunu işlem yapılırken su arıtma cihazları tarafından; dezenfeksiyon, filtrasyon, deiyonizasyon, elektrodiyaliz ya da en güvenilir su arıtma sistemi olan ters ozmos gibi pek çok işlem uygulanmaktadır.
Şimdi gelelim yaşanılan bazı arıza sorunlarına ve sizlere sunduğumuz çözümlerine:
Suyun depolandığı alan dolu fakat musluktan su gelmiyor, bu durumda ne yapabilirim?
Depo dolu olduğu halde musluğunuza su gelmiyor ise ilk olarak su tankınızın havasını kontrol etmeniz gerekebilir, su bitmiş olabilir. Sivri bir nesne ile iyice bastırın. Basınçlı hava dışarı çıkmıyor ise su tankına hava basın. Bu çözüm sorununuzu çözmez ise, arıtma cihazınızdaki post karbon filtre tıkanmış olabilir. Tank vanasına bağlı olan hortumunuzu sökün. Hortumu söktükten sonra suyunuzu açın ve su tekrar gelmiyor ise post karbon filtreyi değiştirin. Eğer sorununuz yine giderilmediyse set üstü musluğunuz arızalı olabilir bu durumda musluğunuzun altındaki hortumu sökün ve su gelip gelmediğini kontrol edin. Su gelmiyor ise musluğunuzu tamir edin. Bu çözümde size yardımcı olmadıysa su tankınızın membran zarı patlamıştır. Yetkili servisi çağırarak tankı yenisiyle değiştirin.
Su Arıtma Cihazlarında Karşılaşılan Membran Arızaları
® Su arıtma cihazımız standart arıttığı sudan daha az su veriyor, bu durumda ne yapılır?
Su Arıtma Cihazının bir su tankı vardır ve bunun üstünde mavi renkte bir adet vana bulunmaktadır. Su tankı vanasını kapatınız. Daha sonra arıtmanın musluğunu açarak suyun akışına bakın, bu durumda suyun ince ip gibi devamlı ve kesilmeden akması gerekmektedir. Eğer kesik kesik ve devamlı akmıyorsa membran arızalıdır. Bu durumda kesinlikle membran değişmesi gerekmektedir. Yetkili servisi çağırarak membran değişimi yaptırabilirsiniz.
® Su arıtma cihazından kireçli su geliyor, düzelmesi için ne yapabilirim?
Cihazınız ilk kurulduğu zaman suyunuzda kesinlikle kireç olmaz fakat bir zaman sonra membran arızalandığında suyunuz artık kireçli akacaktır. Kullandığınız kablara suyunuzu koyduğunuzda bunu daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Suyunuz devamlı kireçli akıyorsa arızalanan membranı değiştirebilirsiniz.
® Membranın arızalandığını en kolay nasıl anlayabiliriz?
Cihazınızın depo musluğunu yani vanasını kapatın. Daha sonra tezgahınızın üzerindeki su musluğunu açın. 4-5 dakika suyunuz açık kalsın aksın, aktıktan sonra 1 su bardağına akan suyunuzdan doldurun. Doldurduğunuz suyunuzu TDS metre ile ölçün. TDS metre eğer suyun ppm değerini 80ppm den yüksek gösteriyor ise membranınızın ömrünün çok az kaldığını anlayabilirsiniz. Bu durumda yakın zamanda cihazınızın membran değişimini yapmanız gerekmektedir. Fakat TDS metre suyunuzun ppm değerini 120ppm ve üzerinde gösteriyorsa membran değişimini hemen yapmanız gerekmektedir.
® Su Arıtma Cihazı gereğinden fazla su veriyor, bu durumun sebebi nedir? Bu durumda ne yapılması gerekir?
Su Arıtma Cihazınız gerektiğinden fazla su veriyorsa musluğunuza bunun iki nedeni olabilir; birincisi cihazınızın membran zarları/kanalları yırtılmış olabilir. Bu yüzden membran artık işlevini gerçekleştirmez. İkinci neden ise, membran kabının iç bölümlerinde çatlama olduysa aynı sorun meydana gelir. Bu durumlarda membran değişimi yapmanız gerekmektedir.
® Su tankının geç dolmasının sebebi nedir?
Cihazınızdaki giriş suyu basıncı çok düşük olduğunda bu sorunu yaşayabilirsiniz. Bu sorunun sebebi su arıtma cihazınızın pompasız olmasıdır. Bu sorunu pompalı bir su arıtma cihaz ile değiştirerek çözebilirsiniz. Bunun için yetkili bir servise başvurabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda su basıncınızda bir sorun yok ise membran filtrenin üretim suyu düşmüştür. Bu durumda membran filtrenizi değiştirmeniz gerekmektedir.
® Cihazdaki su tankı dolu fakat atık su durmadan akıyor, bu durumun sebebi nedir ve bu durumda ne yapılmalıdır?
Bu durumun birçok sebebi olabilir. İlk olarak, cihazın dört yönlü vanası bozulmuş olabilir. Bunu kontrol etmek için cihazınız çalışır durumda iken tankınızın vanasını kapatın. Daha sonra 3-4 dakika bekleyin. Atık su hala akıyor ise, kesilmedi ise cihazınızın dört yönlü vanasını değiştirmeniz gerekmektedir. İkinci sebep olarak, girişteki su basıncı çok fazla ise atık su yine kesilmez, devam eder. Basınç ayarlayıcı bir cihaz kullanarak suyunuzun basıncını ideal olarak 4-5 bara düşürmeniz gerekmektedir. Bir başka sebep ise, depo havasından kaynaklanan arızadır. Depo havasını kontrol etmeniz gerekmektedir. Depo boş halde iken yani içerisinde hiç su yok iken 7 psi olması gereklidir. Eğer eksik ise deponuzun altındaki mavi sibob yerini açın ve orayı hava ile tamamlayın. Aksine fazla ise havasını 7 psi değerine getirin. Böylece arıza sorunu çözülmüş olacaktır.
® Suyun tadı olması gerekenden fazla acı ve ekşi. Aynı zamanda çok kötü kokuyor. Bu durumunun sebebi nedir? Bu durumda içilebilir bir su elde etmek için ne yapabilirim?
Yeni kurulmuş bir cihazda böyle bir durum yalanmaz. Suyunuzun tadının acı olmasının sebebi membran filtresi suyunuzun Ph değerini düşürdüğü için su asitik bir duruma gelir. Yani Ph değeri 7.00 ın altına düşerse bu sorunu yaşarsınız. Bu durumun olmaması için Ph filtresi ya da mineral filtre kullanabilirsiniz. Sistemde yani şebeke suyunuzda klor oranı çok yüksek ise 2. aşamada bulunan karbon, fazla görev yapamaz bu sebepten ötürü klorun vermiş olduğu kötü koku zaman zaman nadiren de olsa oluşmaktadır. Bu durumda 2. aşama ve 3. aşama filtrelerinize yeni bir karbon filtre takılarak sorun çözülebilir. Aynı şekilde 5. aşamadaki post karbon filtre, görevini yerine getirmediğinden dolayı bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Post karbonu değiştirdikten sonra sorununuz çözülecektir.
® Cihazın arıttığı suyun içerisinde kireç var, bunun sebebi nedir? Bu durumu nasıl çözebilirim?
Suyunuzun içerisinde gördüğünüz aslında kireç değildir. Oksijenden kaynaklanan mikro kabarcıklardır. Suyu doldurduğunuz kabda bu kabarcıklar toplanır ve yok olurlar. Kireç olsa yok olmazlar. Bu sorun teşkil edecek tehlikeli bir durum değildir. Aksine oksijen kaynaklı olduğu için faydalıdır. Bu durumu her filtre değiştirdiğinizde yaşayabilirsiniz. Filtreleri takarken filtrelere giren hava bu duruma sebep olmaktadır. Zaman içerisinde bu durum kendiliğinden çözülecektir, çünkü oksijen kaynaklı bu kabarcıklar zamanla kendiliğinden kaybolur.
® Cihaza takılı olan filtrelerin önemi nedir?
Filtreler, şebeke suyundaki zararlı olan maddeleri süzerek sağlıklı ve güvenilir bir su içmenizi sağlayan en önemli unsurdur. Filtreleriniz tek seferlik takılmaz, zamanla değişmesi gerekmektedir. Çünkü filtreler kullanılmaya başlandığı zamandan sonra tıkanabilmektedir. Tıkanmış olan filtrelerden suyunuz kolayca geçmez. Geçemediği için de orada bekletilen su, zamanla bağlantı yerlerinden sızacaktır. Sızma yaparak sizi zor duruma sokabilir. Bu durumu yaşamamak için filtrelerinizi zamanı geldiğinde değiştirmeniz gerekmektedir.
® Su arıtma cihazı tankına su dolmuyor ve tanktan su gelmiyor, bunun sebebi ve çözümü nedir?
Su arıtma cihazınızın tankına su gelmiyor ya da su arıtma cihazınızın tankında su dolmuyor ise arıtma cihazında bir sorun vardır demektir ve mutlaka bir yetkili tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Su arıtma cihazlarında, tankın görevi temiz suyu ayırarak biriktirir. Kullanıcı istediği zaman o suyu kullanabilir. Su filtrelenerek bir alanda toplanmaktadır. Toplanılan su arıtma cihazının yanında bulunan tank içerisinde bulunur ve kullanıcı istediği zamandan suyu oradan edinebilir.
Su arıtma cihazınızın tankına su dolmuyor ise tanktan önce cihazın giriş suyunun var olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Eğer cihaz filtrelerinden su geçmiyor ise su arıtma deposu maalesef dolmaz. Bu yüzden arıtma cihazına gelen suyu kontrol etmek gerekir. Deponuz dolmuyor ise muhakkak filtrelerden su geçmiyordur. Bu durumda öncelikle cihaz girişindeki suya ve filtre geçişlerini kontrol etmek gerekir. Su arıtma cihazı tankından su gelmiyor ise tank içerisindeki hava oranını ölçmek gerekir gerekir. Eksikse tamamlamak, fazlaysa olması gereken değere getirilmesi gerekmektedir.
Tavsiye Yazı: Sert Su Nedir ve Zararları Nelerdir, Özellikleri Neler?
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı Faydaları ve Zararları
Tavsiye Yazı: Membran Filtre Nedir? Ne işe yarar? Özellikleri
Tavsiye Yazı: TDS Nedir? Nasıl Ölçülür? Kaç Olmalıdır?
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Tankı Nedir?Ne İşe Yarar?Çeşitleri Nelerdir?
Bir Yorum Yap
Ahmet Ulus
Gerçekten güzel bir firma. 5 Mar 2024
onur ege can
Çok güzel kalpli insanlar ve firma. Yardımcı olup işimizi çözdüğünüz için teşekkürler. 5 Mar 2024